SVI ZNAMO DA SE BOKVICA STAVLJA NA RANE, ALI DA LI ZNATE ŠTA SVE OVA BILJKA LIJEČI?

 

 

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrijebite.

Također, biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od

 

bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu njegu.

Sirup od bokvice recept sa šećerom

Da bismo napravili lejkoviti sirup od bokvice koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma trebaće nam nešto više strpljenja – ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju redajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmjenično sve do vrha. Smjesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri mjeseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

Bokvica u trudnoći da ili ne?

Iako se bokvica i med navode kao potpuno neškodljiva kombinacija, koju mogu koristiti djeca, starije osobe, dojilje i trudnice, za ovaj prirodni lijek ipak budite na oprezu i konzumirajte ga tek nakon konsultacija sa fitoterapeutom ili vašim ljekarom tj. nakon njihovog odobrenja.

Ako vam česte migrene i snažne glavobolje ne daju mira, iskoristite ljekoviti sirup od bokvice tako što ćete ga namočiti na gazu i prisloniti na glavu kao oblogu. Da se oslobodite brojnih zanoktica, zgnječite nekoliko listova od svježe ženske bokvice (širokoliste) i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana možete proveriti rezultate, oni će vjerovali ili ne biti iznenađujuće dobri. Širokolista će upiti sav gnoj i saniraće upalu.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni sjeme bokvice, za koje je ustanovljeno da sadrži……puno ljekovite sluzi, te da je ono jedan izvanredan, neškodljiv i potpuno prirodan lijek za liječenje opstipacije odnosno zatvora. Ona povećava tj. voluminizira stolicu i na taj način joj olakšava prolaz kroz crijeva,……što je veoma korisno za osobe koje pate od hemoroida. Uz ljekovito sjeme preporučuje se i kombinacija bokvica i med, koji će također doprinijeti boljem varenju.

Također, bokvica kao lijek se sve češće koristi za izradu melema protiv ekcema, kao i njen svjež ekstrakt koji je koristan za sve tipove problematične kože(akne, bubuljice i sl.). Kako njen list sadrži fitoncide – supstance koje pomažu stabilizaciji stanja na koži.

Priroda nam nudi izobilje zdravlja, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe – bokvica i med su izvanredna kombinacija!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *