ZAŠTO JE DOBRO SKUVATI SPANAĆ, CVEKLU, PARADAJZ I ŠARGAREPU

Ako ste pristalica sirove ishrane, obavezno pročitajte ovaj tekst!

 

Iako mnogi stručnjaci tvrde kako je voće i povrće zdravije jesti sirovo, donosimo vam spisak povrća koje je zdravije jesti u kuvanom obliku.

Spanać sadrži najkorisnije hranljive sastojake poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, beta-karotena, luteina i mnoštvo antioksidanata. Termička obrada će vam omogućiti da bolje apsorbujete ove supstance. Nakon kuvanja spanaća, količina kalcijuma se povećava tri puta.

Sirova cvekla sadrži mnogo korisnih minerala i biološki vrednih supstanci, kao što su flavonoidi i antocijanini, a kuvana cvekla je snažan laksativ, pomaže da očistite jetru, krv, bubrege i jača zidove krvnih sudova.

Termička obrada paradajza pomaže u apsorpciji više likopena – antioksidanta, koji se može efikasno boriti protiv bolesti srca i raka. Paradajz sosovi i paradajz paste su takođe veoma korisne.

Šargarepa je bogata antioksidantima i beta-karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. On nije samo vitamin za lepotu koji pomaže u borbi protiv bora, već i vitamin zdravlja, koji jeneophodan za dobar vid. Kuvana šargarepa naročito uz dodatak male količine masti, povećava nutritivnu vrednost namirnice i pomaže organizmu da apsorbuje beta-karoten i poboljšava proizvodnju vitamina A.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *